En start på julen

Det brukar vara gängse att första advent är början på julen, då den första julstämningen brukar infinna sig. Denna julstämning har dock under de senaste åren infallit tidigare. En ny tradition har växt fram ur den småländska myllan. Den dagen inföll lördagen den 24:e November i år.

Likt tidigare år bjöd föreningen Svenska intressen på ett julbord för svenskar med hjärtat på rätt ställe. Här kommer min betraktelse från årets tillställning.

Jag och familjen anlände någon timma tidigare för att hjälpa till med lite förberedelser. Redan vid ankomst så var det full fart i köket, manskraft led det ingen brist på. Genus-demagoger borde uppskatta våran tillställning, då inga kvinnor fanns i köksdelen. I stora Salen har Nordic attitude börjat ställa fram sitt välfyllda sortiment av skivor, tröjor och diverse. Även Asatru Folk Assembly hade representanter på plats.

Ordförande Richard Johansson styrde planeringen och delegerade arbetsuppgifter. Det som är intressant är hur personer som inte har sagt sig hjälpa till helt plötsligt står framför en kastrull och rör. Pastejer, korv, skinka skärs upp och läggs på fat. Ugnar fylls på med Jansson och kåldolmar. Julmusik spelas, i början är det endast mina barn som springer omkring. Det ändrar sig dock snabbt när klockan slår 13:00 och folk börjar inta lokalen. Välbekanta ansikten blandat med nya möter varandra och minglar runt. Strosar runt bland butiksborden och tittar nyfiket in mot köksdelen. Barnen hittar varandra väldigt fort, trots att de aldrig träffats förut. Den stora scenen blir en lekplats på gott och ont. Glädjefullt att antalet barn verkar växa för varje år.

Richard hälsar alla välkomna och meddelar att maten kommer att bli klar inom kort. I lokalen socialiserade folket till den alkoholfria glöggen, mig veterligen var det ingen som gnällde över det. Smått förvånade får vi ut all mat enligt bestämd tid, bordet är fyllt med köttbullar, prinskorvar, pajer, omeletter, kåldolmar, skinka, lax osv.

En känd profil inom den svenskvänliga rörelsen Björn Björkkvist steg upp på scenen och framförde en omgjord version av Viktor Rydbergs dikt, ”Tomten”. Han höll även ett tal om tradition, om hur tider förändras men att vi som folk finns kvar. Traditioner ändrar skepnad, men är en beständig länk i den kedja som sträcker sig tusen år tillbaka i tiden.

Därefter avrundas det med gröt, kaffe och lite sötsaker, sakta men säkert började folk dra sig hemåt efter en fantastisk dag!

Det är ett  gemytligt och hemtrevligt julbord vi skapar tillsammans. Det är äkta, det är inget som känns påklistrat eller falskt. Inga samtalsämnen behöver undvikas i rädsla över att skapa dålig stämning likt vid många andra tillställningar.

Tack till alla som bidragit och deltagit, hoppas ni får en fröjdefull och God Jul.

-Johan Johansson

Kommentarer inaktiverade.