Vandring i Sävsjö

Lördagen den 27e oktober hälsade en skara från Svenska Intressen vinterns första dag välkommen genom en vandring i snötyngda landskap i trakterna kring Sävsjö. Vandringen var på en sträcka av knappt två mil och innehöll skogslandskap och byvägar med många sevärdheter.

Vandringen inleddes med ett stopp vid Vallsjö gravfälts runsten, som ligger på en kulle längs gamla vägen mellan Sävsjö och Vetlanda. Stenen är från slutet av 900-talet och har en runorm i normal stil med inskriptionen:

”Väste (Visäte) och Ivar (Joar) och Sylva, tre bröder, gjorde denna bro och satte denna sten efter Tjälve, sin fader.”

Vandringen gick vidare till Uppåkra runsten som ligger belägen innanför en hage i en skogsdunge och har även den en runorm dock med ett kristet kors i mitten. Inskriptionen lyder:

”Olov satte denna sten efter Sibbe, sin son.”

Under vandringen besöktes även Vallsjö nya kyrka som skiljer sig från merparten av våra Svenska kyrkor då den är byggd i nygotisk stil med glasmålningar och har aldrig varit vitrappad.

Vandringen avslutades vid Eksjöhovgård, en mycket imponerande slottsruin. Slottet var ursprungligen Sten Sture den yngres jaktslott vilket som under historien tillhört olika adelsätter för att slutligen förfalla under 1800-talet då koppartaket såldes. Slottsruinen är naturskönt belägen vid Eksjöhovgårdssjön och här grillades en lättare lunch inna dagen avslutades.

Föreningen – Svenska intressen tackar för en otroligt trevlig dag och hoppas på återseende.

Kommentarer inaktiverade.