Wenngarns medeltidsdagar

4 juni
Wenngarn är beläget i Sigtuna kommun, mitt emellan Stockholm och Uppsala. Wenngarn är en anrik plats med en tusenårig historia och här möts magi och mystik med samtiden.
Området innefattar cirka 37 hektar av park och ängar med olika byggnader, restauranger, bageri & café, träningscenter, minigolf, m.m. Wenngarn har flera gemytliga arrangemang under året – så som slottsvandringar, loppis, julbord och medeltidsdagar.

Svenska intressen var på plats under medeltidsdagarna för att se detta evenemang med arrangemang plockat från en svunnen tid. Denna härligt varma och soliga dag bjöd på en trivsam atmosfär i en historisk mylla av svensk kultur och tradition där man lyckats skapa harmonisk dåtid med nutid. Området kryllade av knallar, varav flertalet av dessa hade åkt långväga för att delta. Allt från egenkärnat smör och smycken till smide och tidsenliga kläder, fanns att köpa.
Man fick även se hur smederna gjorde, på tidsenligt sätt, för att tillverka husgeråd, spik och svärd.
Huvudevenemanget under dagen var riddarspelen där män i tidstypiska dräkter uppträdde och duellerade med allra största allvar. Med vissa inslag av humor som lockade fram många skratt hos publiken. Denna uppvisning lockade människor i alla åldrar som fascinerat tittade på. Barnen satt i gräset, barnfamiljer och pensionärer på bänkar intill samt många stående runtom skådeplatsen.

När man åker på olika evenemang runt om i Sverige är maten ofta central. Vilket också ofta innebär att man kan upptäcka någon ny maträtt eller kryddor i maträtter som man själv aldrig kunnat föreställa sig. Denna gång var den främsta upptäckten ost från Lövberg gårdsproduktion. De serverade den godaste grillosten jag någonsin ätit, en härlig solgul ost med saffranssmak och nötig ton. Något jag tyckte var extra roligt var just att den kom från det lilla gårdsmejeriet. De småskaliga traditionella familjeföretagen som brinner för kvalitet och känsla, är något jag gärna stöttar – och mer än gärna betalar några extra kronor för.
För de som aldrig besökt Wenngarn kan vi varmt rekommendera att det är väl värt ett besök, för såväl stora som små.

Kommentarer inaktiverade.