Jag vill börja med att önska alla en god fortsättning och hoppas att alla haft en bra ledighet med vänner och familj i högtidlig form!
Nytt år, nya utmaningar och nya möjligheter.
Januari är en månad – som för många kan vara knaper. Detta ska narturligvis inte vara ett hinder för att berika sig med aktiviteter och inspiration. Antifascistisk aktion (AFA) benämnde oss en gång som en ”skogsmulleföreningen” vilket är välpassande en månad som januari, då likviditeten kan vara låg.
Sverige har som vi vet, landskap av variation. Vilket gör olika vandringsleder till en ny upplevelse varje gång. Fattiga men fulla av energi fick Upplandsleden smaka på ett friskt och energiskt nationalistiskt gäng den 15 januari.
För de som inte är ute i skog och natur, och inte är bekanta med våra olika leder så kanske Upplandsleden är en led man aldrig hört talas om?
Så här kommer några snabba.
Det är nog inga funderingar kring var leden ligger någonstans i och med sitt namn. Leden invigde sin första etapp 1980. Den går genom alla länets kommuner. Leden är uppdelad i tre avsnitt, trettioen etapper och sträcker sig drygt femtio mil.
Då vi tidigare besökt Sigtuna och dess julmarknad, valde vi att titta lite närmare på deras besöksupplevelser och utbud.
Som jag nämnt tidigare är januari en passande månad för vandringar och friluftsliv.
Tanken var först – att vandra med övernattning, där vi hade tänkt att börja redan på fredagen. I och med att kommande dagarna mot helgen blev milda och blöta, valde vi att istället ta en dagsvandring.
Väl framme, parkerade vi bilen i Til i Sigtuna. Här åt vi en stadig frukost innan vi snörade åt vandringskängorna för avfärd.
Trots att Sigtuna ligger nära Stockholm, känner man här att det finns ett lugn i luften.
Den här delen av Sverige är en av de kulturrikaste delarna och uppskattas av många kulturintresserade.
Första sträckan bar av mot centrum, där vi svängde av mot Viby By.
Viby by är en gammal oskiftad så kallad klungby, som är bevarad i stort sett som den såg ut för drygt tvåhundra år sedan. Här har generationer av torpare slitit för sin överlevnad under extremt knappa förhållanden i flera hundra år.
Efter Viby gick vi in i skogen på smala fina kuperade stigar som ledde oss fram till Skräddartorp/Nydal. Där efter bar det av mot Granby och dagens första riktiga stopp. Vi hade tagit med oss stormkök med frystorkad pasta och kyckling. Vid det här laget hade vi gått 15 km.
Vi bestämde oss för att sluta cirkeln av vår vandring och vände tillbaka mot Sigtuna. Vi gick ut vid Håtunaviken på Mälaren med sikte på Sigtuna.
Väl framme konstaterade vi att det blev lite för långt, nämligen det längsta vi gått under en dagsvandring. Totalt gick vi 28.5 km denna dag.
Jag vill rikta ett stort tack till alla närvarande för en fantastisk fin dag! På återseende.