Kvarndag på Landsnora kvarn och såg

En fin försommarkväll i början av maj styrde delar av föreningen kosan mot Landsnora såg och kvarn i Sollentuna kommun, norr om Stockholm. Platsen är belägen vid Landsnoravägen, nära inpå Edsvikens nordöstra strand. Kvarnen har gamla anor som man inte riktigt kan datera, men har funnits på platsen minst sedan 1500-talet, om inte tidigare. Kvarnen övergavs i slutet av 1500-talet, men strax därefter byggdes en ny kvarn på samma plats. Kvarnen samt ett sågverk som ligger precis intill, nyttjades sedan en bit in på 1950-talet.

Den som byggde kvarnen var fogden och proviantmästaren Henrik Olofsson, samma person som uppförde Edsbergs gård – som är föregångare till dagens Edsbergs slott samt grundade Edsbacka krog. År 1638 tog greve Gabriel Bengtsson Oxenstierna över ägarskapet för kvarnen och Edsbergs gård, då han vid denna tid hade börjat köpa upp stora areal i Sollentuna socken. Ända fram till 1924 så tillhörde kvarnen Edsbergs slott, som då ägdes av familjen Rudbeck. Den sista mjölnaren på kvarnen var Robert Carlsson som friköpte kvarnen 1924 och sedan hade den i drift in på 1950-talet. Därefter fick kvarnen förfalla, men när kommunen tog över kvarnen 1983 och lät renovera exteriören så har Sollentuna hembygdsförening successivt rustat upp interiören.

Det var en fin och härlig stämning vid kvarnen, och många Sollentunabor hade tagit sig till denna kväll som hålls två gånger per år. Det fanns att se och göra för både stora och små. En liten gräsplätt hade reserverats för barnen där de kunde snickra och hamra. Det serverades kolbulle över öppen eld, bakades tunnbröd på plats och serverades kaffe och fika till den som var sugen. I kvarnen fanns råg-, dinkel-, och vetemjöl till försäljning, samt fikabröd för den som ville köpa med sig hem. Det lämnades ut recept på surdegsbröd och gladlynta damer bakom försäljningsborden delade med sig av sina bästa tips på surdegsgrund och att underhålla denna.

Kommentarer inaktiverade.